10.02.2016.

(NE)MOGUCA MISIJA - FARBANJE CRNE KOSE U PLAVO

Evo, ja uspela prošlog leta i to bez frizera, u kućnoj varijanti, da promenim boju kose od (obrati pažnju) od farbano crne do prirodno plave boje. Kako? Nisam živa. Bilo je pakleno naporno, ali sam se naoružala savetima i usudila! Sad više ne farbam peškire tamnim farbama i ne brinem da li mi vire sede antenice, jer se na plavoj podlozi ne primecuje. Moram da naglasim da nije odmah ispalo plavo. Ispalo je prvo srednje riđe, pa svetlo riđe i onda plavo. Ali da sam istom metodom menjala prirodno tamnu boju u plavu, redosled bi bio: svetlo riđe, pa plavo. Ovo su pravila koja sam poštovala i drugih zapažanja o farbama za kosu:

Ako je kosa nefarbana crna, ne treba blanš, ali je potrebno jednom bar upotrebiti svetlo plavu koja ima oznaku UIL ili lighteners. Posle toga stalno koristiti obične pepeljasto plave, svetlije od one koju želis postići i sve O.K.

Ako je farbano crna, nema šanse da se izbegne blanš bar jednom. To treba ravnomerno rasporediti po kosi jer šarenilo koje ostane nikad više ne mozes ispraviti. Kosa koja je blanširana je beživotna i suva. Na nju se primaju plave farbe ali se brzo ispiraju. Zato neposredno posle blanširanja za bar dva farbanja raditi predkolorizaciju. To je nanošenje farbe bez hidrogena, može se umutiti sa malo tople vode ili sa regenerarorom. Držati 15 min, pa onda prefarbati klasično. Tako se neže mnogo ispirati farba i bolje će se primiti. Za manje ispiranje boje i bolje pokrivanje sedih koristi se predkolorizacija ali  za farbanje u tim slucajevima hidrogen ne jači od 6%. Pošto je slab hidrogen ne može se postići mnogo svetlo plavo, već neka lešnik boja i to pod uslovom da koristiš kvalitetnu najsvetlije pepeljasto plavu.

Odsjaj: ako je problem žutilo, rešava se pepeljastom farbom, a ako je problem narandžasto, rešava se farbom koja ima violet podton. Pepeljaste imaju oznaku .1 ili .11 a violet neke .2  a neke .8 iza glavnog broja.

Kad dostigneš lešnik najsvetlije smeđu ili med plavu, najgore je prošlo. Posle samo održavaš ili normalnim farbanjem postepeno posvetljuješ.

Brendovi: Keune 1517, Evolution 11.11, Still Popart 111, Still Popart 120, Subrina 30/30 najbolje izvlače svetlo plavu i pepeljaste su. Ali idu sa 12% hidrogenom i dosta oštećuju kosu. Znači koristiti jak hidrogen samo prvi put da se izađe iz crne.

Garnier 111 dobro izvlači i blaga je, ali se brzo i ispira. Koristiti za izrastak.

Palette su nekad imali jednu odlicnu skandinavsko plavu sa dodatkom posvetljivača. Sada ima više tako označenih ali nažalost ni jedna ne valja. Niti izvlači, nit traje.

LONDA 87, 89, 18 i 28 su naj,naj,naj! Imaju neku zelenkastu osnovu tako da verovatno ni jedna nema šanse da vuče na narandžasto. Blage za vreme bojenja, kosa nežna posle, od ispiranja neće se promeniti, samo posvetli i traje dugo. Boja je vrlo slična onoj na slici sto se ni kod jedne druge ne sme da se gleda. Jedino šteta što Londa nema vrlo svetle nijanse.


Wellaton cene kao Londa, možda zavisi od tipa kose... meni 12.1 ostavlja narandžasti odsjaj naroćito pri korenu. Kad pepeljasta to uradi, šta sa mislim o ostalim... Oseca se da je kvalitetna. Ne šteti. Jedino to. Ne može ni da posvetli.

Velvet ton je domaća i nekad je  bila ekstra, ali povučena iz upotrebe. Te preostale zalihe su loše. Vuku na narandžasto, ispiraju se.

Aura Explicit je naslednik Velvet Tona. Nemam lično iskustvo. Forever blondes linija vidim da je hvaljena, ali to je samo za dame sa prirodno svetlom kosom.

L'oreal su skupe. Ispadnu oko dve nijanse tamnije nego na kutiji, užasno smrde i posle pranja, ali neguju kosu, boja se primi i postojana je, a po ispiranju nije više tamna.

Macadamia farbe neko izuzetno hvali, neko kaže da nema nikakve promene na kosi! Isto kažu i za Biocap. Te se ne mogu naci u prodavnicama, samo u Cvrletu i Alexandru i verujem da su nekad bile dobre. Sad su se iskvarile, kao Palette. Al kad omašiš sa Palette ne gubiš puno para, a Macadamia i Biocap koštaju kao da su od zlata.

Free Limix su na dobrom glasu i ja imam dobro iskustvo sa njima. Takodje se mogu naći samo u najsnabdevenijim parfierijama u Beogradu.

Revlon je renomirani brend. Revlonissimo je kažu idealan, ali ga nema u široj prodaji. Nisam isprobala. Hvaljene su Revlon 85, 95, 05 za plave nijanse. Kazu da izvlače, traju, pokriju sede, a navedeni brojevi ne vuku na narandžasto.

Beauty, Aroma i Fanny su niskobudžetne, bugarske valjda. Za tamne su extra a što se plavih tiče, nemaju dovoljnu jačinu i brzo se ispiraju. Ipak kad je hitno bolje uzeti njih nego iskvareni Palette jer su neznije prema kosi.

 Obavezno pravite pauze od makar par nedelja izmedju farbanja i ne zaboravite da plava kosa zahteva stalnu negu.

4 коментара:

 1. Одговори
  1. Lele... :) Proces je sličan kao i prelazak u plavu, ali još intenzivniji. Sedo nije boja. Seda (bela) kosa znači da u njoj nema više pigmenta. Najbolje je ošišati se i čekati da prirodna kosa dosta izraste pa onda primeniti savete iz gore navedenog teksta i posle je puštati i ujednačavati.

   Избриши
 2. Zdravo. Ja sam izvlacila pramenove blansom. Inace sam tamno smedje prirodno skoro pa crno. Ti pramenovi nosu bas kao sto sam htela. Sad me interesuje da li da se prefarbam u plavu dal bi pramenovi bili svetliji i koren primio bar neku svetliju boju. Da nebude narandzasta?? Hvala

  ОдговориИзбриши
 3. Kad se pramenovi prefarbaju verovatno će boja izgledati ujednačeno.Ispiranjem če oni delovati svetlije. Blajhana kosa bolje primi ali i brže se ispere. Koren tamne kose ofarban u plavo bude prvo tamno narandžast, ali ne sme blanš nikako na koren. Birajte pepeljaste farbe, najsvetlije ali da na kutiji piše da deluju na tamnu podlogu. Kad piše da ne preporučuju, to je stvarno bacanje para. Koristite ljubičaste šampone i mislim da ćete posle trećeg farbanja imati željenu boju. Nadam se da sam iskustvom pomogla. Nisam frizer.

  ОдговориИзбриши