VIDEO POEZIJA

10.02.2016.

(NE)MOGUCA MISIJA - FARBANJE CRNE KOSE U PLAVO

Evo, ja uspela proslog leta i to bez frizera, u kucnoj varijanti, da promenim boju kose od (obrati paznju) farbano crne do prirodno plave boje. Kako? Nisam ziva. Bilo je pakleno naporno, ali sam se naoruzala savetima i usudila! Sad vise ne farbam peskire tamnim farbama i ne brinem da li mi vire sede antenice, jer se na plavoj podlozi ne primecuje. Moram da naglasim da nije odmah ispalo plavo. Ispalo je prvo srednje ridje, pa svetlo ridje i onda plavo. Ali da sam istom metodom menjala prirodno tamnu boju u plavu, bilo bi: svetlo ridje, pa plavo. Evo pravila koja sam poštovala i drugih zapažanja o farbama za kosu:

Ako je prirodno crna, ne treba blanc, ali je potrebno jednom bar upotrebiti svetlo plavu koja ima oznaku UIL ili lighteners. Posle toga stalno koristiti obicne pepeljasto plave, svetlije od one koju zelis postici i sve O.K.

Ako je farbano crna, nema sanse da se izbegne blanc bar jednom. To treba ravnomerno rasporediti po kosi jer sarenilo koje ostane nikad vise ne mozes ispraviti. Kosa koja je blansirana je bezivotna i suva. Na nju se primaju plave farbe ali se brzo ispiraju. Zato neposredno posle blansiranja za bar dva farbanja raditi predkolorizaciju. To je nanosenje farbe bez hidrogena, moze se umutiti sa malo tople vode ili sa regenerarorim. Drzati 15 min, pa onda prefarbati klasicno. Tako se nece mnogo ispirati farba i bolje ce se primiti. Za manje ispiranje boje i bolje pokrivanje sedih koristi se predkolorizacija ali  za farbanje u tim slucajevima hidrogen ne jaci od 6%. Posto je slab hidrogen ne moze se postici mnogo svetlo plavo, vise neka lesnik boja i to pod uslovom da uzmes kvalitetnu najsvetlije pepeljasto plavu.

Odsjaj: ako je problem zutilo, resava se pepeljastom, a ako je problem narandzasto, resava se farbom koja ima violet podton. Pepeljaste imaju oznaku .1 ili .11 a violet negde .2 negde .8 iza glavnog broja.
Kad dostignes lesnik najsvetlije smedju ili med plavu, najgore je prislo. Posle samo odrzavas ili normalnim farbanjem postepeno posvetljujes. Brendovi: Keune 1517, Evolution 11.11, Still Popart 111, Still Popart 120, Subrina 30/30 najbolje izvlače svetlo plavu i pepeljaste su. Ali idu sa 12% hidrogenom i dosta ostecuju kosu. Znaci koristiti samo prvi put da se izadje iz crne.

Garnier 111 dobro izvlaci i blaga je ali se brzo i ispira. Koristiti za izrastak.

Palette su nekad imali jednu odlicnu skandinavsko plavu sa dodatkom posvetljivaca. Sada ima vise tako oznacenih ali nazalost ni jedna ne valja. Niti izvlaci, nit traje.

LONDA 87, 89, 18 i 28 su naj,naj,naj! Imaju neku zelenkastu osnovu tako da verovatno ni jedna nema sanse da vuce na narandzasto. Blage za vreme bojenja, kosa nezna posle, ne ispira se na nesto drugacije, samo malo svetlije i traje dugo. Boja je vrlo slicna onoj na slici sto se ni kod jedne druge ne sme da se gleda. Jedino sto Londa nema vrlo svetle nijanse.

Wellaton cene kao Londa, mozda zavisi od tipa kose... meni 12.1 ostavlja narandzasti odsjaj narocito pri korenu. Kad pepeljasta to uradi, sta sa mislim o ostalim... Oseca se da je kvalitetna. Ne steti. Jedino to. Ne moze ni da posvetli.

Velvet ton je domaca nekad bila ekstra, ali povucena iz upotrebe. Te preostale zalihe su lose. Vuku na narandzasto, ispiraju se.

Aura Explicit je naslednik Velvet Tona. Nemam licno iskustvo. Forever blondes linija vidim da je hvaljena, ali to je samo za dame sa prirodno svetlom kosom.

L'oreal su skupe. Ispadnu oko dve nijanse tamnije nego na kutiji, uzasno smrde i posle pranja, ali neguju kosu, boja se primi i postojana je, a po ispiranju nije vise tamna.

Macadamia farbe neko izuzetno hvali, neko kaze da nema nikakve promene na kosi! Isto kazu za Biocap. Te se ne mogu naci u prodavnicama, samo u Cvrletu i Alexandru i verujem da su nekad bile dobre a sad se iskvarile, kao Palette. Al kad omasis sa Palete ne gubis puno para, a Macadamia i Biocap kostaju kao da su od zlata. Free Limix hvale. Takodje se mogu naci samo u najsnabdevenijim parfierijama u Beogradu.

Revlon je renomirani brend. Revlonissimo je kazu vrh, ali ga nema u siroj prodaji. Nisam isprobala. Hvaljene su Revlon 85, 95, 05 za plave nijanse. Kazu da izvlace, traju, pokriju sede, a navedeni brojevi ne vuku na narandzasto.

Beauty, Aroma i Fanny su niskobudzetne, bugarske valjda. Za tamne su extra a sto se plavih tice, nemaju dovoljnu jacinu i brzo se ispiraju. Ipak kad je hitno bolje uzeti njih nego iskvareni Palette jer su neznije prema kosi.

 Obavezno pravite pauze od makar par nedelja izmedju farbanja i ne zaboravite da plava kosa zahteva stalnu negu.
 Izvinite zbog "celave latinice", tehnicki problem.

<

Нема коментара:

Постави коментар